Piltti–suomi–piltti-sanakirja

Mikä on piltti? Entä kopo? Mitä tarkoittaa akateeminen vartti? Tästä piltti-suomi-piltti sanakirjasta löydät vastauksia termeihin. Ota varaslähtö yliopistoelämään ja tee termit tutuiksi!

Ainejärjestö

Yleensä yliopiston tai korkeakoulun opiskelijakunnan piirissä toimiva yhdistys, jonka tarkoituksena on yhdistää saman oppiaineen tai alan opiskelijoita, ajaa näiden etuja ja järjestää erilaista vapaa-ajan toimintaa jäsenilleen. Meillä pohjoismaisissa kielissä ainejärjestönä toimii Skandica ry. 20e vuosimaksun maksamalla pääset kokemaan muun muassa unohtumattomia rapujuhlia, teatterireissuja ja liikkumisen iloa hyvässä skandiseurassa.

Muut Turun yliopiston ainejärjestöt löydät täältä: http://www.tyy.fi/fi/alayhdistyksille/alayhdistykset/ainejarjestot

Akateeminen vartti

Yliopistolla on käytössä niin sanottu akateeminen vartti, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että luennot alkavat viisitoista minuuttia yli tasan. Esimerkiksi luento, joka on merkitty kestävän 10-12 alkaa käytännössä 10:15 ja päättyy 11:45. Mikäli aika on merkitty minuutin tarkkuudella, esimerkiksi 08:30 tai 12:00, luento alkaa juuri silloin, kun on ilmoitettu. Tentit alkavat yleensä tasalta.

Appro

Opiskelijatapahtuma, jossa kerätään leimoja eri baareista tutkintopassiin, jolla ansaitaan maineen ja kunnian lisäksi sekä haalarimerkki että lähes oikea tutkinto. Turussa järjestetään vuosittain muun muassa Aurasoudut, Pikkulaskiainen, Glöggrundan, Eerikinkadun Appro sekä Aatu (Akateeminen Aurajokilaivuritutkinto). Alkoholittomia approja on Turussa Herkku Approt, SportAppro ja Sumppiappro.

Campussport

Tarjoaa kaikille Turun yliopiston, Turun Ammattikorkeakoulun, Åbo Akademin sekä Yrkeshögskolan Novian opiskelijoille yhteiset liikuntapalvelut edullisesti. 

Lisätietoa Campussportista: http://www.campussport.fi/

Dekaani

Tiedekunnan johtaja. Humanistisen tiedekunnan dekaanina toimii vuonna 2018 Jaakko Suominen.

Ekskursio

Yritysvierailu, opintomatka tai vastaava reissu, joka kestää yhden tai useamman yön yli. Ekskursiolla voi olla erikseen virallinen ja vapaamuotoinen osuus tai se voi olla täysin virkistystarkoituksessa järjestetty.

Exam/Tenttis

Exam on sähköinen tenttipalvelu, joka korvaa vanhan Tenttis-järjestelmän. Exam-tentit tehdään sähköisten tenttien tiloissa ja niihin ilmoittaudutaan järjestelmän kautta. Järjestelmässä näkyy myös aikaisempien Exam-tenttien suoritukset.

https://exam.utu.fi/ 

https://tenttis.utu.fi/

Filuren

Vuosina 1977-1980 toimineen Skandican jäsenlehden nimi. Nettisivu-uudistuksen myötä perustettu skandiblogi sai nimekseen myös Filuren keväällä 2017.

Gradu (Pro gradu)

Nimitys pääaineessa laadittavalle syventävien opintojen tutkielmalle, jolla opiskelija osoittaa että osaa ilmaista selkeästi itseään ja tuo samalla esille tuntemuksensa omasta alastaan. Gradu tehdään maisterivaiheen lopussa ja se toimii samalla yliopiston lopputyönä.

Haalarit

Jokaisen yliopisto-opiskelijan perusvaruste. Haalarit tilataan opiskelujen alkuvaiheessa ja jokaisella oppiaineella on niissä oma värinsä. Pohjoismaisten kielten opiskelijat tunnistaa tummanvihreistä haalareista. Perinteenä on ollut, että ensimmäisen vuoden opiskelijat keräävät yhdessä sponsorit haalareihinsa. Sponsorihaku kannattaa aloittaa jo heti opintojen ensimmäisten viikkojen aikana.

HOPS

Lyhenne tarkoittaa henkilökohtaista opintosuunnitelmaa. Kaikki uudet opiskelijat laativat ensimmäisen opiskeluvuoden aikana HOPSin oppiaineen HOPS-ohjaajan / opettajatuutorin avustamana. HOPSin tarkoitus on auttaa hahmottamaan opintojesi eteneminen ja rakenne, sekä auttaa tutkintosi suunnittelemisessa.

Humanitas

Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan opiskelijoiden edunvalvontajärjestö, jonka tarkoituksena on edistää opiskelijoiden asemaa yliopistossa. Humanitasin jäsenistö koostuu Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan oppiaineiden ainejärjestöistä.  

Linkki Humanitaksen sivuille: http://humanitas.fi/

JOO – eli joustava opinto-oikeus

JOO-opintojen kautta voit hakea opinto-oikeutta muista yliopistoista, jos kyseistä sivuainetta tai opintokokonaisuutta ei tarjota kotiyliopistossasi.

https://www.utu.fi/fi/yksikot/hum/opiskelu/koulutustarjonta/joo/Sivut/home.aspx

Kandi

Kandi eli kandidaatti on nimitys alemmalle korkeakoulututkinnolle. Sen laajuus on 180 opintopistettä eli n. 120 opintoviikkoa, sisältäen kandidaatintutkielman. Termillä voidaan tarkoittaa sekä kandidaatin tutkielmaa tai henkilöä, joka on suorittanut kandidaatin tutkinnon.

Kevätkokous

Skandican helmi-maaliskuussa järjestämä yhdistyksen kokous, jossa esitetään edellisen vuoden toimintakertomus, vahvistetaan tilinpäätös sekä päätetään edellisen vuoden hallituksen vastuuvapauden myöntämisestä. Kaikki jäsenet ovat tervetulleita!

Kirjatentti

Perinteinen yliopisto-opintojen suoritustapa. Varsinaista kurssiopetusta ei ole ja opiskelu painottuu itsenäiseen opiskeluun ja kurssin lopuksi suoritetaan kirjallinen tentti, jossa kysymyksiin vastataan opetusohjelmassa ilmoitetun kirjallisuuden pohjalta. Mainio vaihtoehto mikäli kurssiaikataulut eivät sovi yhteen ja haluat edetä opinnoissasi. Tiedot kurssien mahdollisista suoritustavoista löytyvät oppiaineen intrasivuilta ja opinto-oppaasta.

Kopo

Opiskelijajärjestön koulutuspoliittinen vastaava. Hänen tehtävänään on pitää yllä hyviä suhteita oppiaineen, eli opettajien ja professoreiden, sekä opiskelijoiden välillä. Jos erimielisyyksiä opettajien kanssa syntyy tai kurssien arvosanat tulevat myöhässä, ota heti yhteyttä kopoon. Hänen tehtävänä on pitää sekä yksittäisen että kollektiivisesti kaikkien pohjoismaisten kielten opiskelijoiden puolta tarpeen vaatiessa.

Noppa

Noppa eli opintopiste (1 op) vastaa noin 27 tuntia opiskelua.

N:n vuoden opiskelija

Opiskelija, joka on opiskellut niin pitkään, ettei vuosia jaksa itsekään enää laskea.

Osakunta

Nimitystä käytetään yliopistoissa toimivista poikkitieteellisistä opiskelijayhdistyksistä. Osakunnat järjestävät jäsenilleen vapaa-ajan ohjelmaa, esimerkiksi erilaisia kerhoja, kuten jaloviinakerho, väliinputoajien kerho tai kulinaarinen tiedekunta. Kyseisiä kerhoja järjestää Turun yliopiston SKO; eli Savo-Karjalainen osuuskunta. Jokaisella osakunnalla on oma nimensä ja niihin liittyminen on vapaaehtoista. Yleensä osakuntiin ja niiden sähköpostilistalle liitytään oman syntymäpaikkakunnan mukaan, mutta mukaan pääsevät kaikki toiminnasta kiinnostuneet kotipaikkakunnasta riippumatta.

Lisätietoa osakunnista: http://tyy.fi/fi/jarjestoille/jarjestot/osakunnat

Pausveckan

Opetuksesta vapaa viikko. Jokaisen periodin välissä oleva viikko jolloin ei ole opetusta. Tämä ei ole sama asia kuin syys- tai hiihtoloma, sillä kyseisillä viikoilla voi olla tenttejä. Pausveckan toimii ns. väliviikkona ja antaa opiskelijalle pienen lepohetken ennen seuraavan periodin koitoksia.

Peppi

Uusi opinto-opas, josta löydät kaikkien kurssien kuvaukset, aikataulut ja muuta tärkeää tietota.

https://opas.peppi.utu.fi/

Periodi

Yliopistossa lukuvuosi jaetaan neljään periodiin eli jaksoon. Periodit jäsentävät lukuvuoden neljäksi yhtämittaiseksi osaksi.

Piltti

Tuttavallisempi nimitys ensimmäisen vuoden opiskelijalle esimerkiksi humanistisessa tiedekunnassa. Jos kuulet jonkun puhuvan skandipilteistä, tarkoittaa se pohjoismaisten kielten uusia opiskelijoita.

Ymmärräthän, että nimitys piltti on vain yleinen nimitys uusille opiskelijoille, eikä siinä ole mitään negatiivista tai vähättelevää. Rakkaalla asialla on monta nimeä! #ihaniipilttei

Muissa tiedekunnissa käytettäviä nimitystä ovat esimerkiksi fuksi, fetus ja pupu.

Proffa / Proffan kellari

Opiskelijoiden pakopaikka luentojen jälkeen tai niiden välissä. Nimellä tarkoitetaan Turun kauppakorkeakoulua vastapäätä sijaitsevaa kampusbaaria, josta saa juotavaa kuin juotavaa opiskelijaystävälliseen hintaan. Proffan kellari on myös oiva paikka vetää kokouksia tai muuten vaan viettää iltaa rennoissa merkeissä yliopiston läheisyydessä.

Professori

Yliopiston korkein opetus- ja tutkimustehtävä tai arvonimi. Professoreilla on yliopistossa sekä hallinnollisia että tutkimus- ja opetustehtäviä.

Rekry

Nimitys Turun yliopiston työelämäpalveluille, jotka toimivat työnantajan ja yliopisto-opiskelijan välimaastossa. Rekry tukee opiskelijaa esimerkiksi järjestämällä CV-klinikoita ja lukuisia infotilaisuuksia työelämästä ja siihen sijoittumisesta. Rekryn tarkoituksen on helpottaa integroitumista työelämään. Rekryn palvelut löytyvät Åhusetista, osoitteesta Geselliuksenkatu 2a. Aikavaraukset ovat mahdollisia sopimuksen mukaan.

Lisätietoa Rekrystä:

http://www.utu.fi/fi/yksikko/yliopistopalvelut/opintohallinto/ohjauksen-ja-koulutuksen-tukipalvelut/rekry/Sivut/home.aspx

Sitsit

Akateeminen pöytäjuhla, jossa syödään, juodaan ja lauletaan. Ajoissa tuleminen on suotavaa ja myöhästyminen häpeällistä. Juhlien aikana tutustutaan omaan pöytäseurueeseen ja vierustovereihin, sekä muihin kanssasitsaajiin. Laulutoiveet ja ilmiannot kuuluvat juhlien henkeen – tarkoituksenahan on pitää hauskaa porukalla. Laulunjohtaja aloittaa laulut ja seremoniamestari selostaa illan ohjelman ja pitää huolen sitsaajien viihtymisestä.  

Sivuaine

Humanististen tieteiden kandidaatin (HuK) tutkintoon kuuluu yksi tai useampi sivuaine. Näin ollen sivuaineen miettiminen ja aloittaminen on tärkeää jo opintojen alkuvaiheessa, jotta opinnot eivät myöhästyisi turhaan. Sivuaineen avulla pääset syventämään ammattitaitoasi ja suuntaamaan opintojasi sinua kiinnostaviin aiheisiin.

Sivuaineita voi ottaa oman tiedekuntansa sisältä, mutta myös muista tiedekunnista tietyin rajoituksin. Osaan sivuaineista on sivuainekoe heti syksyn alussa, joten siihen valmistautuminen kannattaa aloittaa mahdollisuuksien mukaan jo kesän aikana.

Skandica järjestää uusille opiskelijoille syksyisin sivuaineillan , jossa vanhemmat opiskelijat kertovat omista sivuaineistaan ja piltit pääset kyselemään heiltä aiheesta. Hyvä ja hyödyllinen tilaisuus, joten tätä ei kannata missata!

Lisätietoa sivuainetarjonnasta ja -opiskelusta: https://www.utu.fi/fi/yksikot/hum/opiskelu/koulutustarjonta/sivuaineet/Sivut/home.aspx

Skandica

Pohjoismaisten kielten ainejärjestö Turun yliopistossa. Mikäli olet kiinnostunut ainejärjestötoiminnasta, on liittyminen Skandican jäseneksi siihen hyvä alku. Ainejärjestömme organisoi paljon tapahtumia ja ohjelmaa ympäri vuoden. Jokaiselle löytyy jotakin, joten rohkeasti vain mukaan!

Sopo

Lyhyempi nimitys sosiaalipoliittiselle vastaavalle ainejärjestön hallituksessa. Hänen alaansa ovat opiskelijoiden terveyteen, toimeentuloon, asumiseen sekä hyvinvointiin liittyvät asiat. Jos havaitset kiusaamista, syrjintää tai esimerkiksi opiskelutilojen aiheuttamia terveyshaittoja, ota yhteyttä sopoon. Hän vie tarvittaessa huoliasi eteenpäin. Sopot seuraavat valtakunnallista keskustelua esimerkiksi opiskelija-asunnoista, opiskelijoiden mielenterveysongelmista sekä opintotuesta. 

Speksi

Speksi on improvisaatiota, musiikkia ja tanssia hyödyntävä opiskelijateatteri, jolle ominaista on vuorovaikutus yleisön kanssa. Yleisö voi huutaa “omstart”, ja vaikuttaa näin näytelmän kulkuun tehden siitä vielä hauskemman ja hullunkurisemman, esimerkiksi “OMSTART tuplanopeudella” tai “OMSTART ranskaksi”.

Humanistisella tiedekunnalla on oma speksinsä: Turkulainen humanistispeksi. Lisätietoa löydät: http://turkulainenhumanistispeksi.fi/

Syyskokous

Skandican marraskuussa järjestämä yhdistyksen kokous, jossa valitaan uudet vastuuhenkilöt eli aktiivit seuraavalle vuodelle. Lisäksi kokouksessa valitaan toiminnantarkastajat kuluneelle vuodelle ja vahvistetaan yhdistyksen toiminnalliset ja taloudelliset yleislinjat. Kaikki skandit ovat tervetulleita kokoukseen!

Sähköinen tentti

Yliopistossa tenttejä voidaan järjestää myös sähköisinä tentteinä. Tentti tehdään tietokoneella kameroin valvotussa luokassa. Mukaan tarvitset vain opiskelijakortin, muut tavarat jätetään tilan ulkopuolisiin lokeroihin euron (Agorassa 50 sentin) panttimaksua vastaan. Tenttitilan tarkemmat ohjeet löytyvät täältä:  https://www.utu.fi/fi/yksikko/yliopistopalvelut/opintohallinto/ohjauksen-ja-koulutuksen-tukipalvelut/ok/etentti/Sivut/s%C3%A4hk%C3%B6isen-tenttimisen-ohjeet-opiskelijoille.aspx.

Sähköisiin tentteihin ilmoittaudutaan osoitteessa https://exam.utu.fi/ tai https://tenttis.utu.fi. Opinto-oppaasta eli Pepistä löydät tentteihin luettavan kirjallisuuden.

Tentti

Jokaiseen opintojaksoon kuuluu normaalisti loppukuulustelu. Loppukuulustelusta ja sen järjestämisestä tiedottaa kurssin opettaja. Jokaisesta luentosarjasta tai kirjatentistä järjestetään kolme tenttikertaa. Tentteihin ilmoittaudutaan joko luennolla, sähköisesti NettiOpsussa tai tenttikuorella. 

Tenttiakvaario

Paikka, jossa sähköiset tentit tentitään.

Tohtori

Tohtori on jatko-opiskelija, joka on laatinut väitöskirjan ja saanut sen hyväksytyksi.

Turun ylioppilaslehti, Tylkkäri

Yhdeksän kertaa vuodessa ilmestyvä riippumaton opiskelijalehti. Tylkkäri toimii vuorovaikutuksessa opiskelijaliikkeen kanssa ja se keskittyy kirjoittamaan maailman tapahtumista yliopisto-opiskelijan näkökulmasta. Tylkkäri kustannetaan mainostuloilla sekä TYY:n varoilla. Tylkkäriä jaetaan kampusalueen jakelupisteissä ja sen lisäksi sen voi TYYn jäsenenä tilata suoraan kotiin maksamalla lehden postitusmaksun 8,95 €. Yo-kylässä, Yo-taloissa, Halisissa, Räntämäessä ja Tavastissa asuvat saavat lehden maksutta kotiin kannettuna. Lehti toimii myös verkossa vuoden ympäri osoitteessa www.tylkkari.fi.

Turun yliopiston ylioppilaskunta, TYY

Jokainen Turun yliopiston opiskelija kuuluu automaattisesti ylioppilaskunnan jäseneksi maksaessaan lukuvuosimaksun. Ylioppilaskunnan tehtävänä on valvoa opiskelijan etuja niin valtakunnallisella kuin myös kaupungin päätöksenteossakin. TYY puolestaan toimii opiskelijoiden edunvalvojana järjestäen samalla niin aktiivista harrastustoimintaa, kuin akateemisia opiskelijaperinteitäkin. Suuren suosion ovat saaneet esimerkiksi vuosittain Vartiovuorenmäellä järjestetävä laskiaisrieha, sekä vappu Taidemuseonmäellä. Mikäli olet kiinnostunut uuden harrastuksen aloittamisesta tai haluat vaikkapa jatkaa vanhaa tuttua lajia, löytyy TYYn 144:sta alajärjestöstä sinulle varmasti mieluista ajanvietettä. Harrastusyhdistyksiä löytyy esimerkiksi teatterille, pokerinpelaajille ja musiikkia harrastaville. Tilaa on myös erilaisille poliittisille ja aatteellisille yhdistyksille. Lisätietoja: http://tyy.fi/.

Turun ylioppilaskyläsäätiö, TYS

Turun yliopiston opiskelijat voivat asua Turun ylioppilaskyläsäätiön asunnoissa opiskelijahintaan. TYS tarjoaa opiskelija-asuntoja yhteensä 18:ssa eri kohteessa eri puolilla Turkua. Vuokrattavana on niin yksiöitä, soluasuntoja, kaksioita, kuin perheasuntojakin. Hyvä vaihtoehto, jos vapailla markkinoilla olevien asuntojen hinta mietityttää.

TYS:sin nettisivut: http://www.tys.fi/

Tuutori

Vanhempi opiskelija, joka on auttaja, ohjaaja, neuvoja ja ystävä koko opintojen ja varsinkin pilttivuoden ajan. Tuutorit tapaat jo ensimmäisenä päivänä kun orientaatioviikkosi alkaa, älä epäröi kysyä mitään! Tuutorit ovat täällä juuri teitä uusia opiskelijoita varten!

Unica

Opiskelijaruokayritys, joka tarjoaa edullista ruokaa opiskelijahintaan. Unicalta löytyy kymmenen eri opiskelijaravintolaa eri puolilla kampusaluetta.

Unican nettisivut: http://www.unica.fi/

Osoitteesta https://murkinat.appspot.com/ löydät kätevästi päiväkohtaisen opiskelijaruokatarjonnan!

Åbo Akademin opiskelijaruokalat löydät täältä: http://www.studentlunch.fi/

Vindöga

Skandican edesmennyt jäsenlehti (2006-2016). Vindögan toimittamisessa siirryttiin vuonna 2017 tekemään blogia Filuren Skandican uusille nettisivuille. Viimeinen numero (joulu 2016) on saatavana nettiversiona, vanhemmat numerot löytyvät paperiversioina. Vindöga tuttavallisemmin Vindis ilmestyi kaksi kertaa vuodessa sisältäen ajankohtaisia artikkeleita opintoihin ja opiskeluun liittyen, sekä myös kevyempää sisältöä. 

Vujut

At least once in a lifetime experience! Vujut eli vuosijuhlat ovat juhlalliset akateemiset pöytäjuhlat. Pukukoodina toimii juhlapuku ja akateemiset kunniamerkit. Ainejärjestöstä riippuen vujut voivat olla joka vuosi, joka viides vuosi tai joka kymmenes vuosi. Vujujen aikana juhlitaan, syödään ja juodaan hyvin. Myös laulaminen kuuluu illan ohjelmaan. 

Väitöskirja

Jatko-opiskelijoiden tohtorintutkinnon päätteeksi tehtävä opinnäytetyö.

Yliopistonlehtori

Yliopistonlehtori opettaa jotakin tiettyä ainetta ja aihe-aluetta yliopistolla.Yliopistonlehtorin kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva tohtorin tutkinto. 

YTHS 

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö. YTHS hoitaa yliopisto-opiskelijoiden terveyttä edullisesti. Kun maksat ylioppilaskunnan jäsenmaksun, oikeuttaa se sinut automaattisesti käyttämään YTHS:n palveluja. Terveydenhoitoon liittyy niin mielenterveys-, yleisterveys- kuin myös suunterveyden palvelut. 

YTHS:n nettisivut: http://www.yths.fi/

 

Lisää yliopistotermistöä löydät Turun yliopiston ‘Akateemiset aakkoset’-sivulta:

https://www.utu.fi/fi/yksikot/hum/opiskelu/uusiopiskelija/Sivut/akateemiset-aakkoset.aspx