Raportti Skandica ry:n sosiaalipoliittisen kyselyn 2022 tuloksista

Hyvä opiskelija,

Turun yliopiston pohjoismaisten kielten opiskelijoiden ainejärjestö Skandica ry toteutti keväällä 2022 jäsenistölleen sosiaalipoliittisen kyselyn. Perinteisesti kysely on järjestetty
joka toinen vuosi, vuorovuosina koulutuspoliittisen kyselyn kanssa. Sosiaalipoliittisella
kyselyllä halutaan kartoittaa pohjoismaisten kielten opiskelijoiden näkemyksiä ja
kokemuksia fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista. Lisäksi tarkoitus on
kerätä tietoa siitä, miten järjestö suoriutuu sosiaali- ja koulutuspoliittisessa toiminnassa
jäsenistön mielestä. Vastauksia kyselyyn kerättiin aikavälillä 6.4.-20.4.2022 ja vastauksia tuli yhteensä seitsemältä opiskelijalta.

Ensimmäinen osio koski opintojen etenemistä ja siihen mahdollisesti liittyviä esteitä. Suurin osa vastaajista suhtautui neutraalisti omaan opintomenestykseensä: siihen ei oltu erityisen tyytyväisiä eikä myöskään erityisen epätyytyväisiä. Noin 70 prosenttia vastaajista koki opintopistevaatimukset stressaaviksi. Yli kaksi kolmasosaa vastaajista arvioi, että tavoiteajassa valmistuminen ei ole heidän omalla kohdallaan mahdollista. Opintojen etenemistä hidastavista syistä merkittävimmiksi koettiin opintojen liiallinen kuormittavuus ja koronapandemian aiheuttama poikkeustilanne. Muita tärkeitä syitä olivat henkilökohtaiset ongelmat tai sairaudet, työssäkäynti, sivuaineen puuttuminen, eri oppiaineiden kurssien päällekkäisyys sekä vaikeudet päästä kursseista läpi. 

Seuraava osio koski opiskelijan taloutta. Vajaa 60 prosenttia vastaajista ei ollut tyytyväisiä omaan taloudelliseen tilanteeseensa. Vastaajat olivat hyvin eri mieltä siitä, että mahdollistaako opintotuki täysipäiväisen opiskelun. Opintotukeen tehdyistä viimeisimmistä muutoksista oltiin puolestaan melko tietoisia. Opintotukimuutosten ei koettu vaikuttavan hyvinvointiin ja/tai opintoihin. Hieman yli 70 prosenttia vastaajista kertoi tietävänsä, kuinka opintolainaa haetaan. Lähes kaikki vastaajat kokivat velkaantumisen ahdistavaksi.

Kyselyn kolmas osio käsitteli hyvinvointia. Suurin osa vastaajista koki voivansa normaalisti. 43 prosenttia vastaajista ei ole kokenut itseään yksinäiseksi. Toiset 43 prosenttia puolestaan kertoi kokevansa olonsa yksinäiseksi ajoittain. Sosiaaliset tilanteet koettiin pääosin joko neutraaleina tai melko positiivisina. Ahdistuksen ja stressin yleisimmiksi kohteiksi nimettiin toimeentulo, työllistyminen, valmistuminen, opinnäytetyö sekä fyysinen terveys. Ahdistus ja stressi on vastaajien mukaan ilmennyt muun muassa uniongelmina, keskittymisvaikeuksina ja aikaansaamattomuutena. Kaikki vastaajat kertoivat kokevansa stressiä, keskittymisvaikeuksia ja tunnetta ajan puutteesta joko usein tai välillä. Niska- ja hartiakipuja, päänsärkyä sekä väsymystä tai heikotusta suurin osa kertoi kokevansa välillä. Lähes kaikki vastaajat kertoivat kokevansa esiintymispelkoa, ahdistusta tulevaisuudesta ja alakuloisuutta tai masentuneisuutta joko usein tai välillä. Hieman yli 70 prosenttia vastaajista ei ole kokenut tulleensa kiusatuksi tai syrjityksi korkeakouluopintojen aikana. Loput vastaajista kertoivat kokeneensa kiusaamista tai syrjimistä toisinaan. Lähes kaikki vastaajat kertoivat, että heillä on joku henkilö, jonka kanssa voi puhua asioiden ollessa huonosti. Ainoastaan yksi vastaaja kertoi, että vaikka hänellä onkin tällainen henkilö, hän ei halua puhua ongelmistaan muille. Tyytyväisyys omaa ajankäyttöä kohtaan herätti vaihtelevia ajatuksia. Suurin osa vastaajista ei ollut siihen erityisen tyytyväisiä tai tyytymättömiä. Myös kysymys keskimääräisestä unen määrästä jakoi vastaukset vastaajien unen määrän vaihdellessa 6–9 tunnin välillä. Vastaukset kysymykseen oman liikuntamäärän riittävyydestä olivat myös melko jakautuneet. Syiksi liikunnan vähäiselle harrastamiselle nimettiin ajan ja motivaation puute. Kysyimme kyselyssä myös ajatuksia opiskelijatapahtumien alkoholinkäyttöön liittyen. Noin 43 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että opiskelijatapahtumat eivät juurikaan painosta alkoholinkäyttöön. Toiset 43 prosenttia oli melko samaa mieltä sen kanssa, että tapahtumat painostavat alkoholinkäyttöön. Kaikki vastaajat olivat joko melko tai täysin samaa mieltä sen kanssa, että Skandica tarjoaa riittävästi alkoholittomia tapahtumia. Kysyimme lisäksi, ovatko vastaajat tietoisia, missä asioissa voi kääntyä minkäkin tahon puoleen. Suurin osa vastaajista kertoi tietävänsä, milloin YTHS:n, opintopsykologin ja henkilökunnan tai opettajatuutorien puoleen voi kääntyä. Noin 43 prosenttia tiesi, millaisissa asioissa Nyyti ry:hyn voi ottaa yhteyttä. Sopon ja tiedekunnan opintoneuvojan suhteen ei oikein tiedetty, milloin heihin voi ottaa yhteyttä. YTHS-uudistuksista oltiin pääasiassa aika tietämättömiä. Vain vajaa 30 prosenttia vastaajista kertoi olevansa tietoisia näistä uudistuksista.

Kyselyn seuraava osio käsitteli koronapandemiaa. Yhtä vastaajaa lukuun ottamatta kaikki kertoivat, että he eivät ole ottaneet ergonomiaa huomioon etäopiskelussa. Pandemiatilanteen aiheuttamista psyykkisistä oireista nimettiin muun muassa ahdistuneisuus, masentuneisuus ja yksinäisyys. Yksi vastaaja kertoi myös alussa tilanteen olleen vaikeampi, mutta nyt helpottuneen. Pandemian aiheuttamista sosiaalisen kanssakäymisen muutoksista mainittiin muun muassa, että ihmisiä ei ole nähnyt niin paljon kuin aiemmin eikä esimerkiksi opiskelijatapahtumiin uskalla edelleenkään osallistua normaalilla tavalla. Yksi vastaaja kertoi myös, että sosiaalista kanssakäymistä on erittäin vähän.

Kyselyn viimeinen osio käsitteli Skandican sosiaali- ja koulutuspoliittista toimintaa. Noin 52 prosenttia vastaajista ei tiennyt, kuka Skandican sopo on. Vastaajat tiesivät melko vaihtelevasti, millaisissa asioissa sopoon voi ottaa yhteyttä. Noin 57 prosenttia vastaajista ei puolestaan tiennyt, kuka Skandican kopo on. Suurin osa vastaajista ei ollut oikein varmoja, milloin kopoon voi ottaa yhteyttä. Sopoa ja kopoa pidettiin suurimmaksi osaksi kuitenkin melko helposti lähestyttävinä.

Kyselyn lopuksi Skandicaa vielä kiitettiin mielekkäiden tapahtumien järjestämisestä. Kiitoksia kaikille kyselyyn vastanneille!

 

Nea Mustalahti

Skandica ry:n sosiaalipoliittinen vastaava, 11.05.2022