Skandica ry:n säännöt

1 § Nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Skandica ry ja kotipaikka on Turun kaupunki. Yhdistys on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton.

2 § Tarkoitus ja toiminta

Yhdistyksen tarkoituksena on toimia Turun yliopiston pohjoismaisten kielten opiskelijoiden yhdyssiteenä ja etujärjestönä. Yhdistys edistää ja tukee kielitieteellistä kehitystä yhteistyössä oppiaineen kanssa, osallistuu koulutuspoliittiseen vaikuttamiseen ja tarjoaa sen edellyttämiä tietoja jäsenilleen, sekä huolehtii jäsenistönsä viihtyvyydestä järjestämällä erilaisia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia.

3 § Toimintamuodot

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys

  1. ylläpitää yhteyksiä Turun yliopiston pohjoismaisten kielten oppiaineeseen, yliopiston hallintoelimiin, tiedekunnan muihin järjestöihin, sisarjärjestöihin, Turun yliopiston ylioppilaskuntaan ja muihin sidosryhmiin;
  2. harjoittaa opintoneuvontaa ja seuraa opetuksen tasoa ja kehitystä;
  3. järjestää esitelmä-, keskustelu- ja huvitilaisuuksia, opintoretkiä, liikunta- ja kulttuuritoimintaa sekä muuta vastaavanlaista vapaa-ajan ohjelmaa;
  4. toimii muilla tarkoitusta edistävillä tavoilla.

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja sekä perustaa rahastoja ja jakaa stipendejä. Yhdistys voi myös omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää omaisuutta sekä toimeenpanna asianomaisen luvan saatuaan arpajaisia ja rahankeräyksiä. Yhdistys voi myydä kannatustuotteitaan ja muita yhdistyksen toimialaan liittyviä tuotteita.

4 § Jäsenet

Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä jokainen Turun yliopistossa pohjoismaisia kieliä opiskeleva henkilö tai muu edellä mainitusta alasta kiinnostunut henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt.

Yhdistykseen voi liittyä myös kannatusjäsenenä yksityinen henkilö ja oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen toimintaa. Yhdistyksen varsinaiset jäsenet ja kannatusjäsenet hyväksyy hallitus.

5 § Jäsenen eroaminen ja erottaminen

Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tahi ilmoittamalla eroamisesta yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi. Jäsenmaksua ei kuitenkaan palauteta.

Jäsen, joka on toiminut vastoin yhdistyksen sääntöjä tai tarkoitusperiä tahi muutoin yhdistystä vahingoittavalla tavalla, voidaan erottaa yhdistyksestä ja täten hänen jäsenyytensä purkaa. Erottamisen suorittaa yhdistyksen hallitus kolmen neljäsosan (¾) enemmistöllä annetuista äänistä. Erottamispäätöksestä on aina suoritettava suljettu lippuäänestys, ja äänestyksen tulos on merkittävä kokouksen pöytäkirjaan.

6 § Jäsenmaksu

Yhdistyksen jäsenet maksavat liittyessään jäsenmaksun, jonka suuruudesta päättää yhdistyksen syyskokous. Varsinaisen jäsenen jäsenmaksu on voimassa seitsemän vuotta.

7 § Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon valitaan syyskokouksessa puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, taloudenhoitaja, sihteeri ja vähintään yksi (1), enintään kuusi (6) muuta jäsentä, sekä enintään kaksi (2) varajäsentä. Hallituksen jäsenen ollessa estynyt varajäsenet asettuvat tilalle yhdistyksen kokouksen valinnan mukaisessa järjestyksessä. Hallituksen varsinaisen jäsenen erotessa hallituksesta tulee hallituksen tarpeen vaatiessa kutsua koolle ylimääräinen yhdistyksen kokous valitsemaan uusi hallituksen jäsen, mikäli hallitustyön jatkuminen olisi muuten vaarassa. Yhdistyksen ylimääräistä kokousta ei ole velvollista kutsua koolle, mikäli hallituksen jäsenten määrä on vähintään kuusi (6) jäsentä eikä eronnut ole puheenjohtaja. Hallituksen jäsenten toimikausi on kalenterivuosi (1.1.-31.12.).

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna, on läsnä.

Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänienemmistöllä. Äänten mennessä tasan, ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

8 § Yhdistyksen nimenkirjoittaminen

Yhdistyksen nimen voi kirjoittaa yksinään puheenjohtaja tai seuraavista kaksi yhdessä: varapuheenjohtaja, sihteeri, rahastonhoitaja.

9 § Tilikausi ja toiminnantarkastus

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.

Tilinpäätös asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajille viimeistään kolme viikkoa ennen kevätkokousta. Toiminnantarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa hallitukselle viimeistään kaksi viikkoa ennen kevätkokousta.

10 § Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen ylintä päätösvaltaa käyttää yhdistyksen kokous. Yhdistyksen kokouksia ovat kevätkokous, syyskokous ja ylimääräiset kokoukset. Kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kokous kutsutaan koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta. Kokouskutsu esityslistoineen lähetetään jäsenille sähköpostitse sekä asetetaan nähtäväksi yhdistyksen www-sivuille. Yhdistys pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta.

11 § Kevätkokous

Kevätkokous pidetään hallituksen määräämänä päivänä ennen maaliskuun puoltaväliä.

Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. kokouksen avaus;
  2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjan tarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa;
  3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus;
  4. hyväksytään kokouksen työjärjestys;
  5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien lausunto;
  6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille;
  7. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut ja kokoukselle esitetyt asiat.

12 § Syyskokous

Syyskokous pidetään hallituksen määräämänä päivänä marraskuun loppuun mennessä.

Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. kokouksen avaus;
  2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa;
  3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus;
  4. hyväksytään kokouksen työjärjestys;
  5. vahvistetaan toimintasuunnitelma, talousarvio seuraavalle kalenterivuodelle ja jäsenmaksun suuruus seuraavalle lukuvuodelle;
  6. valitaan yhdistykselle seuraavaksi toimikaudeksi hallitus: puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, taloudenhoitaja, sihteeri ja muut jäsenet;
  7. valitaan kaksi toiminnantarkastajaa ja heille varajäsenet;
  8. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut ja kokoukselle esitetyt asiat.

13 § Ylimääräiset kokoukset

Yhdistyksen kokous tai hallitus voi kutsua ylimääräisen kokouksen koolle, kun siihen katsotaan olevan aihetta.

Kokous on kutsuttava koolle, jos vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta ilmoittamaansa asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen (30) vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.

14 § Päätöksenteko yhdistyksen kokouksissa

Yhdistyksen kokouksissa jokaisella varsinaisella jäsenellä on yksi ääni. Kannatusjäsenillä on läsnäolo- ja puheoikeus, mutta ei äänioikeutta.

Hallituksen jäseniä valittaessa ja muita henkilövalintoja koskevia päätöksiä tehtäessä toimitetaan vaali. Vaali toimitetaan suljettuna lippuäänestyksenä, ja valituksi tulevat eniten ääniä saaneet henkilöt. Äänten mennessä tasan äänestyksen tuloksen ratkaisee arpa.

15 § Muut säädökset

Yhdistyksen toiminnasta voidaan säätää tarkemmin ohjesäännöillä. Ohjesääntöjen hyväksymisestä, muuttamisesta tai kumoamisesta päättää yhdistyksen kokous vähintään kahden kolmasosan (⅔) enemmistöllä äänestyksessä annetuista äänistä.

16 § Sääntöjen muuttaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (¾) enemmistöllä äänestyksessä annetusta äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta. Seuraavassa aikaisintaan kahden viikon kuluttua pidettävässä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (¾) äänioikeutetuista on hyväksyttävä ehdotetut muutokset.

17 § Yhdistyksen purkaminen

Päätös yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (¾) enemmistöllä äänestyksessä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava yhdistyksen purkamisesta.

Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoitusten edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään varat samaan tarkoitukseen.

18 § Muuta

Muutoin noudatetaan voimassa olevaa yhdistyslakia.